
تورنادو، خشنترین توفان طبیعت محسوب میشود. تورنادوها که حاصل توفانهای تندری پرقدرت هستند، در عرض چند ثانیه موجب تلفات و ویرانی وسیعی در ناحیهای خواهند شد. این پدیده به صورت ابری چرخان و قیف مانندی است که انتهای آن رو به زمین بوده و سرعت باد چرخان در آن ممکن است به حدود ۳۰۰ کیلومتر در ساعت برسد. مسیر در معرض خطر تورنادو میتواند دو کیلومتر عرض و صد کیلومتر طول داشته باشد. تعدادی از استانهای ایران در معرض خطر تورنادو قرار دارند.
ادامه مطلب

در مرز دوران زمین شناسی تریاسه و ژوراسیک در حدود ۲۰۰ میلیون سال پیش حدود ۶۰ درصد گونه های زندۀ روی زمین ناپدید شدند. دانشمندان، فعالیتهای آتشفشانی و آزاد شدن دی اکسید کربن را مسوول این فاجعۀ زیست محیطی می دانند، اما برای اثبات این فرضیه دانشمندان باید به دقت زمان این واقعه را تعیین کرده و از همزمانی آن با این انقراض بزرگ مطمئن شوند.
ادامه مطلب

در ۱۰۰ هزار سال پیش، گونههای انسان مانند متعددی بر روی زمین می زیستند. قبایلی از نئاندرتال های خشن و چهارشانه وجود داشتند که پای به اروپا و شمال غرب آسیا گذاشتند. دنیسوان های غارنشین هم در قاره آسیا پدیدار گشتند. افراد کوتاه قامت هابیت مانندی به نام هومو فلورسینز در اندونزی سکنی گزیدند. سرانجام، انسان های مدرن در قاره آفریقا اسکان یافتند.
ادامه مطلب

بیگ بنگ: تیمی از محققان دانشگاه بریستول که در حال تحقیق روی فسیل زنده “سوسمار پلدماغی” یا “توآتارا” هستند راهی جدید برای اندازهگیری نرخ فرگشت یا تکامل این موجودات مرموز یافته و به نظریه “فسیلهای زنده” داروین اعتبار بخشیدند.
ادامه مطلب
حقیقاتی که در سال ۲۰۱۰ انجام شد نشان می دهد که انسانهای اولیه ی غارنشین در اروپا از گوشت انسان به عنوان بخشی از رژیم غذایی روزمره، تغذیه می کردند. یک مطالعه بر روی فسیل استخوان ها در اسپانیا نشان می دهد که آدمخواری یک بخش طبیعی از زندگی روزمره در حدود ۸۰۰ هزار سال قبل میان انسان های اولیه در اروپا بود.
ادامه مطلب

اولین نظرها این بود که انقراض KT به دلیل تابشهای انفجاری ستارهای یک ابرنواختر در مجاورت آن رخ داده است. ولی اندازهگیری سایر عناصر در خاک رس، که اگر نظریهی ابرنواختر درست میبود، باید وجود میداشتند، سریع آن را رد کرد. سپس آنها نظریهی ذیل را مطرح کردند:
ادامه مطلب

در تاریخ زمین، پنج انقراض عمده وجود داشته است که انقراض در مرز کرتاسه-ترشیاری (KT) یکی از مهمترین آنها است. البته بزرگترین انقراض نبوده و صرفاً به خاطر اینکه پایان پادشاهی رکس و سایر دایناسورها است، مشهور شد.
ادامه مطلب

آیا تا به حال وارد خودرویی که زیر آفتاب پارک کرده، شده اید؟ داخل آن شبیه سوناست! گرمای درون خودرو به طرز عجیبی داغ تر از آن است که به نظر می رسد. اما چرا؟!
نور خورشید از شیشه های خودرو به راحتی عبور می کند و بیشتر آن تبدیل به گرما می شود. درصدی از این گرما به امواج مادون قرمز تبدیل می شود که تابش این امواج، یکی از راههای خنک شدن جسم گرم است. اما نکته جالب اینجاست که...
ادامه مطلب
پدیده عجیب و شگفت انگیز جریان جزرو مدی سرخ به نام شکوفه جلبکی نیز شناخته میشود. این اتفاق بویژه زمانی رخ میدهد که جلبکهای موجود در رودخانهها، دریا و یا آبهای سرد دیگر به سمت خطوط ساحلی یورش برده و باعث میشوند رنگ آب به دلیل تجمع آنها از بین رفته و تغییر کند.
این اتفاق مخصوصا در آبهای ساحلی رخ میدهد. اگر چه بیشتر آن را به نام جریان جزر و مدی سرخ میشناسند ولی ...
ادامه مطلب
شما هم حتما تا به حال متوجه این موضوع شده اید که احتمال بسیاری کمی وجود دارد تا ابرهای سفید باعث ریزش باران شوند. اما در مقابل ابرهایی که تیره تر هستند اغلب اوقات با باران همراه می شوند. بله این امر که بسیاری از ابرهای سفید باران زا نیستند در حالی که ابرهای باران زا معمولا دارای رنگی متمایل به خاکستری تیره هستند به طور کامل شناخته شده است . اما چرا ابر های باران زا تیره هستند؟
ادامه مطلب